Robocop

Filmin süresi: 118 dakika
Yönetmen: José Padilha
Oyuncular: Joel Kinnaman, Gary Oldman, Michael Keaton
Tür: Bilim kurgu, Drama
IMDB: 6.7
Rottentomatoes: %50
Vizyon tarihi: 7 Şubat 2014 (Türkiye)
Filmegitmedenonce: 6
   2028 yılınının Amerika’sında iyi bir detektif, eş ve baba olan Alex Murphy (Joel Kinnaman) bir suikaste uğrar ve vücudunun büyük bir bölümü işlevselliğini kaybeder. Son bir şans olarak Amerika’nın askeri gücünü, ürettikleri savaş robotlarıyla Dünya’ya dayatan OmniCorp şirketi, Alex’i yarı insan yarı robot olarak tekrardan yaratır.

   1987 yılında çekilen aynı adlı filmin roboot'u(yeniden yapımı) olarak vizyona giren Robocop, film yapımcılarının yeni bir şeyler denemek yerine zaten başarılı olan bir şeyi sömürmek sorununun en büyük örneklerinden birisi. Bildiğimiz gibi yeni filmin farklı bir senaryoya sahip olacağı duyurulmuştu. Bu açıkçası beni heyecanlandırmıştı çünkü yeniden çekilen filmlerin çoğu sadece eskilerinin yakaladığı başarıyı ele geçirmek amacıyla tamamiylen aynı karakterleri ve öyküyü kullanıyor. Robocop’un bundan farklı olabileceğini düşünmüştüm ve filmin başlarında da neredeyse haklı çıkıyordum. Filmin ilk 20 dakikası her ne kadar senaryo ve karakterler açısından umut verici de olsa bu 20 dakikadan sonra film yokuştan aşağı iner gibi monotonlaşıyor. Bu monotonlaşmanın en büyük etkenlerinden birisi ise bazı gereksiz sahneler ve fazlasıyla zorlanmış, biraz oradan, biraz buradan fikirlerle dolu, ama hiçbirisinin üstünde yeteri kadar durulmamış, senaryo.

   Bana ‘’Ama 1987 yılında çekilmiş Robocop’da aynı kurguya ve karakterlere sahipti, senaryosu ne kadar deşilmiş olabilir ki, sadece nostalji uğruna yeni çekilen bir filmi ağır eleştiriyorsun !’’ diyebilirsiniz ki derseniz de cevabım ‘’Robocop’un senaryosunu beğenen bir kişi ilk defa bir bilim kurgu filmi izliyordur’’ olur. Robocop’da ne ararsanız var ama dediğim gibi işlenen konuların hepsi tadı hiç iyi olmayan bir çorba gibi birleştirilmiş. Bir aşk hikayesi var, evet, ama ilkokulda aşk yaşayan iki çocuğun aşkı bile Alex Murphy ve karısının aşkından daha anlamlı ve derindir.’’ America, fuck yeah !’’ mentalitesine bir gönderme var, evet, ama yine o kadar ortaya karışık bir şekilde atılmış ki yönetmenin Amerika’nın politikalarını eleştirdiğini mi yoksa göğe çıkardığını bile anlayamıyorsunuz. Bir de bütün bunların üstüne hiç yetmezmiş gibi o kadar saçma mantık hataları ve klişeler var ki onlara hiç girmek istemiyorum.

  Filmin hiç mi iyi bir tarafı yok derseniz size aksiyon filmlerini seviyorsanız ve kötü bir senaryoyu aldırış etmezseniz Robocop’u seveceğinizi garanti edebilirim.  Oyunculuklar konusunda da Gary Oldman’ın Dr. Dennett Norton performansıyla ortalamanın üstünde bir oyunculuk sergilediğini ve diğer oyunculardan da en azından vasat kalmadığını söyleyebilirim. Ama gerçekten de Gary Oldman oynadığı her sahnede kendini öne çıkarıyor. Hatta filmin orijinal filmden hikayeyle tek farkı Gary Oldman’ın daha çok gözükmesinin sağlanması ki buna bir itirazımız olamaz.

   Sonuç olarak Robocop ‘’I fought the law and I won’’ diyerek senaryosu gibi karışık bir şekilde bitiyor ama seyirci olarak Robocop’un neden savaştığına, neyle savaştığına ya da Hollywood’un halen neden eski filmleri çok seviliyormuş gibi önümüze koyduğuna ait cevaplar alamıyoruz.

Not: Film 13+ olmasına rağmen bazı sahneler eğer insan vücudunu görmeye alışık değilseniz size iğrenç ya da rahatsız edici gelebilir, şimdiden sizin göz zevkiniz için uyaralım.

Metehan Kaya



Yorumlar