
Filmin Süresi: 139 dakika
Vizyon Tarihi: 18 Nisan 2014
Imdb Puanı: 7.5
Yönetmen: Neil Burger
Oyuncular: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet
Fragman sayfanın altındadır.
Son dönemlerde başarısız distopya filmlerine alışmaya başladığımız bir zamanda Divergent yüreğimize su serpermişçesine başarılı bir şekilde karşımızda duruyor. Film Veronica Roth ‘un aynı adlı romanından uyarlama. Filmin yönetmenliğini Limitless ve the Illusionist filmlerinden tanıyacağınız Neil Burger üstleniyor.
Filmin konusuna gelecek olursak: Chicago distopyasında, toplumun 5 erdemi temsil eden topluluklara bölündüğünü görüyoruz: Dürüstlük, bilgelik, cesurluk, fedakarlık ve dostluk. Ebebeyinlerinin topluluklarında büyüyen her birey 16 yaşına ulaştığında kendi topluluğunu değiştirememek üzere seçmek zorunda kalıyor. Seçim yapmadan önce kişinin seçimine yardım etmesi için her kişi belli bir sınava tabi tutuluyor. Fedakarlık topluluğundan gelen baş karakterimiz Beatrice’ın (Shailene Woodley) sınav sonucu alışılmadık şekilde “uyumsuz” çıkınca Beatrice bir seçim yapmak zorunda kalarak belli sebeplerden “Cesurlar”ı tercih ediyor ve hikayemiz bu noktada başlıyor.
Başkarakter Shailene Woodley’nin The Hunger Games başkarakteri Jennifer Lawrence’ a benzerliği ve iki filmin de distopya konulu olması kıyaslama yapmamayı imkansız kılıyor. Tabi Hunger Games ‘ı yeterince iyi bir film olarak değerlendirmediğim için Divergent büyük bir farkla Hunger Games’in önünde duruyor. Çünkü The Hunger Games‘in aksine filmde yan karakterlere yer verilmesi filmin eksenini genişletip zenginleştiriyor. Evet Jennifer Lawrance The Hunger Games’de gerçekten çok iyi iş çıkarmıştı ama aynı şekilde Shailene Woodley’de ona kıyasla oyunculuğu geride kalmıyor. Filmin kısa bir savaş sahnesinde Tris ağladığında bu duygusal sahnede ona eşlik edebilir ya da tam tersi bir başka sahnede Tris’in yapacağı seçimi beklerken heyecanlanabilirsiniz. Aynı zamanda burada konunun işlenişi bakımından Neil Burger’ın iyi iş çıkardığını söyleyebiliriz. Uzun bir film olmasına rağmen zaman kavramı sizin için sorun olmuyor çünkü artık siz başka bir dünyadasınız: 5 erdemin temsil edildiği bir distopyada…
Film günümüzün Harry Potter’ı olur mu zaman gösterecek ama bir diğer benzerliği yine ikisi açısından yakalayabiliriz. Topluluk seçerken kişilerin sınava tabi tutulması, her bireyin kendi topluluğunu seçmesi v.s bunun gibi özelliklerle izlerken Harry Potter’da Seçmen Şapka sahnesi akıllara gelenlerden..
Four karakterinin canlandıran Theo James ‘ın oyunculuğu da konusulması gerekilen diğer bir unsur. Four karakteri rolü bakımından oldukça etkili ve seyirciye sadece tek başına bir çok soru sorduran bir karakter. Theo James bu işin hakkını oldukça vermiş gözüküyor.
Tabi aynı zamanda hikayenin distopya konulu olması film bir taraftan da felsefik yönünü güçlendiren bir unsur. Derinliğiyle, sizi düşündürüp etkileyen bir film. Filmin başında Tris topluluklardan birini seçerken kendinizi onun yerine koyuyor kendi kişiliğinizin ardındaki erdemin hangisi olduğunu sorguluyor, bir taraftan filmin sonlarına doğru “toplum içindeki uyumsuzların,farklıların yönetime karşı oluşturduğu tehdit nedir ?”sorusunu düşünerek kendinizce neyin doğru neyin yanlış olduğu düşünürken buluyorsunuz. Ayrıca yine başka bir sahnede yönetimdekilerin erdemle yönetilen bir toplumda bile yaptıklarını gördükten sonra yine bu tarz kavramları yeniden düşünüyorsunuz. Tabiki böyle bir filmden çıkarılacak sonuç yada sorulacak soru herkes için değişebilir ama senaryonun gidişatına göre beni düşündüren ve cevabını aradığım sorulardan bir kaçı bunlardı.
Distopya ya da ütopya filmlerinin biletleri başka dünyalara yolculuk yapmak için genellikle harika birer pasaport görevi görürler. Bu sefer Divergent günümüz distopyalarının çıtası yükselterek harika bir şekilde bizi karşılıyor. Umarım 2015 martında çıkacağı söylene devam filmi Insurgent bu başarıyı devam ettirebilir.
Yorumlar
Yorum Gönder