X-Men: Days of Future Past- X-Men: Geçmiş Günler Gelecek


**Filmi izlediyseniz, Apocalypse ve diğer detayları öğrenmek istiyorsanız tıklayınız.
Filmegitmedenonce Twitter
Vizyon Tarihi: 23 Mayıs 2014
Oyuncular: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman 
IMDB: 9.0
Filmin süresi: 131 dakika
Filmegitmedenonce: 8.4
Fragman sayfanın altındadır (Youtube)
** Eleştiride Spoiler YOK

Filmle ilgili bilinmeyenler sayfanın altındadır.
X-men: Days of Future Past, birçok yönüyle önceki X-men filmlerinden ayrılıyor. Days of Future Past'in esas değişikliği serinin bu filminde aynı karakterlerin hem genç hem de yaşlı halini görmemiz. Filmin ilgi çekici yönü ise bir çizgi-roman filmi gibi değil tam bir film gibi olması. Bunu çizgi-roman filmleri kötü olduğu için söylemiyoruz. Bunu söylememizin sebebi çizgi-roman filmlerine gitmeyen izleyicilerin de filmi seveceği. Filmdeki bazı olayları anlaşılması içinse, önceki filmleri hatırlamamız gerekiyor .

Days of Future Past'in başında oldukça karanlık bir ton var. Mutantların ve insanların sonu gelmiş. Ne olacağı belirsiz. Bu olaylar seyirciyi filmin başında içine çekiyor.  Oyunculuklar, aksiyon ve drama da yeterli olunca Bryan Singer bize şu ana kadarki en iyi X-Men filmini sunuyor.

Days of Future Past, adında da anlaşılabileceği gibi gelecekle ilgili ki bu filmin çekiciliğini arttıran bir etken. Filmde geçmişte yaşanan ve size söylersek spoiler olacağı için söylemediğimiz birkaç olaydan dolayı mutantlar ve insanlık ırkı tehlikede. Bu geleceği değiştirmek adına Charles Xavier ( Patrick Stewart) ve Magneto (Ian McKellen) Wolverine’i (Hugh Jackman) yaşanan hataları düzeltmesi için geçmişe yolluyor. Hugh Jackman bundan sonra 70'lerdeki vücüduna geri dönüyor ve olacaklar hakkında haberleri olmayan Charles Xavier ve Erik'i (Magneto) bulmaya çalışır. Filmin geçmişte yaşanan bazı siyasi olaylara mutantları katması da iyi olmuş.

Days of Future Past'te olayların hem gelecekte hem de geçmişte geçmesi ve olayların zamanda olması bana filmi izlerken Inception'ı hatırlattı. Filmde takip edilen iki farklı olay örgüsü var. Bu filmi izlerken daha çok dikkat gerektiyor ama dikkat edildiğinde de karşılığını alıyorsunuz.

Artık bu tür filmlerde görsel efekleri değerlendirmek pek anlamlı değil. Bu filmde de artık diğer çizgi-roman filmlerinde olduğu gibi kusursuz görsel efektler var. Hatta Quicksilver karakterinin sahnelerinde ortalamanın biraz da üzerine çıkıldığını söyleyebiliriz. Ancak filmi bu kadar iyi yapan faktörlerden biri de oyunculuk. Tıpkı Pirates of Caribbean daki Jack Sparrow’u Johnny Depp ile özdeşleştiği gibi Wolverine karakteri de Hugh Jackman ile özdeşleşmiş durumda. (Johnny Depp'ten daha fazla özdeşmiş olabilir.) Gerek vücudu gerekse de konuşma tarzı ve mimikleri ile Hugh Jackman bize ne kadar iyi bir oyuncu olduğunu bir kez daha gösterdi. Her ne kadar Wolverine olmayı iki film sonra bırakacağını açıklamış olsa da Hugh Jackman özellikle bu son filmden sonra uzun yıllar boyunca “Wolverine “ olarak hatırlanacak gibi görünüyor. Tabi Jennifer Lawrance da unutmamak gerek. Son yılların en gözde aktiristi olan ve son üç yılda 3 Oscar adaylığı kazanan Jennifer Lawrance bu filmde de aynı performansını koruyor. Ve filmin bu denli başarılı olmasında bunca makyaj ve görsel efektle performans gösteren diğer oyuncuları da unutmamak gerek. Bütün oyuncuları teker teker söylememiz anlamsız olacak ancak James McAvoy ve Michael Fassbender da harika oynuyor ve insan-mutant çelişkisini iyi anlatıyorlar.


Ayrıca filmde en dikkat çekici nokta belki de Peter Maximoff yani Quicksilver (Evan Peters) karakteriydi. Quicksilver karakteri Avengers'da da yer alacak ama şimdiden söyleyelim ikisinin bir bağlantısı yok. Filmde en akılda kalıcı, en komik ve en iyi sahne benim için Quicksilver'ındı. Quicksilver'ın özelliği çok hızlı olması. O kadar hızlı ki harekete geçtiği an her şeyi yapabilir. Quicksilver karakterini o kadar beğendim ki bir daha çıkacağı anı heyecanla bekledim. Quicksilver'ın sahnelerini saniyede 3 bin kare alan (standart 24 kare) bir kamerayla çektiklerini de söyledikten sonra sahnelerinin nasıl olacağını siz düşünün.


Ayrıca filmi beğenmeyen insanlar filmde karakter gelişiminin az olduğunu söyleyebilir. Karakter gelişimi bu filmde diğerlerinde olduğu kadar bulunmuyor ama bu problem olmamalı. Harry Potter son filminde de karakter gelişimi yoktu ancak ilk yedi film bunu yapmıştı. Bu film için de aynısı geçerli. Serinin diğer filmleri ortamı hazırlıyor ve sonunda Days of Future Past gibi dolu bir hikayeyle karşılaşıyoruz.

Bu sene çıkan Marvel filmlerinden en iyisi çoğu kişiye göre Captain America: The Winter Soldier'dı. Ancak X-men: Days of The Future Past de Captain America'yla kıyaslanabilir ve hatta kimileri tarafından daha da iyi bulunabilir. Bir şey kesin ki Days of Future Past serinin eski filmlerinde yapılan hataları düzelterek yeni filmlere iyi bir yol açarken, tek başına da iyi bir film olarak durmayı başarıyor. Oyunculuk, yönetmenlik ve görsel efektleri ile bu senenin en başarılı filmleri arasına giriyor. Filmdeki “belirsizlik” olgusu filmin başarısını katlıyor. Son zamanlarda çoğu Marvel filminde de olduğu gibi bu filmde de creditlerin ardından devam filmi Apocalypse için bir ipucu veriliyor.

Bilinmeyenler

  • X-Men: First Class filmindeki küçük sahneyi de katarsak Hugh Jackman kariyerinde 7. kez Logan/Wolverine karakterini canlandırarak kendisine ait olan bir çizgi-roman karakterini en fazla filmde oynama rekorunu geliştiriyor.
  • Yönetmen Bryan Singer filmde zamanda yolculuğunun mantıklı olması için Terminator ve Terminator 2: Jugdement Day filmlerinin yönetmeni James Cameron'la iki saat boyunca konuyu tartışmıştır.
  • Jamie Campbell Bower, Quicksilver rolü için düşünülmüştür.
  • Filmde karakterleri baba oğul olmasına rağmen (Magneto-Quicksilver, Filmde bundan hiç bahsedilmiyor, çizgi-romanda böyle) Michael Fassbender ve Evan Peters arasındaki yaş farkı 10'dur.
  • Quicksilver çok hızlı hareket eden bir karakter olduğu için sahneleri slow-motion çekilmiştir. Bunun için saniye 3600 kare görüntü alan bir kamera kullanılmıştır. (Standard: 24)
  • Days of Past çizgi-romanının yazarların Chris  Claremont projeye danışman olarak getirilmiştir.
  • Days of Future Past'in senaristi Simon Kinberg filmi yazarken Looper (2012), Time Machine (1960), The Terminator (1984) ve Back to Future (1985) filmlerinden etkilendiklerini söyledi. 

Yiğit Akdağ-Cem Başak




                                   X-men Days of Future Past (Geçmiş Günler Gelecek) Eleştiri

Yorumlar

  1. Magnetoya noldu acaba? bir de logan eşi de geri döndü (jean grey)

    YanıtlaSil
  2. Magneto'ya ne oldu sonraki filmde öğreneceğiz. Evet geri döndü. Ayrıntılı bilgi burada: http://filmegitmedenonce.blogspot.com.tr/2014/05/x-men-days-of-future-past.html

    YanıtlaSil

Yorum Gönder